...

Hoe werken zorgt voor verhoging van de stayrate van internationals

“Werken helpt met integreren in de bedrijfscultuur en zorgt voor verhoging van de stayrate” — Internationals vertellen over hun ervaring met werken in Nederland

Uit onderzoek naar de ervaringen van internationale studenten blijkt dat er, naast de vermindering van financiële stress, meer voordelen zijn voor internationals die in Nederland werken. Deze voordelen zorgen er voor dat de studenten zich voor langere tijd kunnen blijven inzetten voor de bedrijven waar ze voor werken.

We bespreken niet alleen de uitdagingen waarmee internationals worden geconfronteerd, maar ook de persoonlijke en professionele groei die zij ervaren. Van het verminderen van financiële stress en eenzaamheid tot het verhogen van de stayrate

Deze inzichten zijn waardevol voor zowel toekomstige internationale studenten als werkgevers die streven naar een productieve en inclusieve werkplek.

Inhoudsopgave

Uitdagingen

Stel je voor, je hebt je koffers gepakt, bent het vliegtuig in gestapt en verhuist naar een ander land voor je educatie en moet je weg vinden in een nieuw land en nieuwe cultuur ver van je vrienden en familie. Deze dappere sprong in het diepe wordt jaarlijks door duizenden studenten gedaan. Vol moed en interesse komt de internationale student naar Nederland om zich te ontwikkelen en hun eigen weg te vinden in de cultuur en het bedrijfsleven.

De keuze om in het buitenland te studeren is er niet een zonder uitdagingen. Zo lopen veel studenten op tegen discriminatie op zowel persoonlijk als professioneel gebied en kampen ze met mentale problemen rondom eenzaamheid, depressie en financiële stress.Vanuit onderzoek blijkt dat werken helpt met het verminderen van mentale klachten doordat het helpt met het hebben van een doel en de samenwerking met collega’s het gevoel van eenzaamheid significant vermindert. Werk vinden is voor de international makkelijker gezegd dan gedaan.

Internationals willen heel graag werken maar ze lopen steeds tegen hordes op die ze weerhouden van het vinden van een passende functie. Door deze struikelblokken nemen de stress en andere mentale problemen alleen maar toe.

Vooroordelen en werkdiscriminatie

Hoe graag we ook zouden willen zeggen dat we geen vooroordelen hebben tijdens sollicitatiegesprekken, blijken deze er tijdens sollicitatiegesprekken stiekem toch in te sluipen. Iets zo simpels als een niet westerse naam kan een kandidaat al onderaan de stapel laten verdwijnen zonder dat deze zich heeft kunnen bewijzen als de harde werker die hij is. Door discriminatie tijdens het sollicitatieprocess kan jouw bedrijf de beste kandidaat voor de functie mislopen zonder deze ooit gesproken te hebben.

Vooroordelen die wij vaak horen gaan over de opvatting dat de international een korte termijn oplossing is omdat deze na zijn studie weer zou vertrekken. Beide beweringen kunnen niet verder van de waarheid verwijderd zijn.

Waar wil je wonen en werken na je studie?

werkdiscriminatie-nl

Inzicht: Uit onderzoek van Nuffic blijkt dat meer dan 70% van de internationale studenten hun carrière in Nederland wil starten, en uit ons eigen onderzoek blijkt dat 42% zelfs in dezelfde regio zou willen blijven na hun studie.

Wat is de grootste barriëre voor het vinden van een baan?

impact survey uitdagingen

Strenge taaleisen en Nederlandstalige vacatures

Veel vacatureteksten zijn volledig in het Nederlands, of er staat onderaan een Engelse vacaturetekst dat beheersing van een Nederlandse taal een vereiste is. 

Veel van deze banen hebben in de realiteit echt geen Nederlandse spreker nodig en een international kan het werk vaak net zo goed of zelfs beter doen. 

Tussendoor pikt de international op natuurlijke wijze Nederlands op tijdens het werk en gesprekken met collega’s en kunnen de internationals zo nog beter integreren.

Inzicht: 31% van de ondervraagde internationale studenten ervaart taal als een van de grootste barriëres bij het vinden van werk.

Tewerkstellingsvergunning en ander papierwerk

Daarnaast hebben de internationals die van buiten Europa naar Nederland komen nog een extra horde die werkgevers weerhoudt van het aannemen van deze talenten die zo veel te bieden hebben, als ze maar de kans krijgen. Dat is de tewerkstellingsvergunning (TWV). Deze vergunning moet door de bedrijven waar de studenten voor werken worden aangevraagd, waardoor dit het bedrijf extra werk oplevert waar ze vaak niet op zitten te wachten.

ISW ontziet bedrijven volledig in o.a. het aanvragen van de TWV. 

Waardoor elke student, van zowel binnen als buiten de EU kan werken in Nederland.

Oplossingen

Het is duidelijk dat de uitdagingen waar internationale studenten mee te maken krijgen een barrière voor hun kan vormen op het gebied van integratie en (werk)plezier. Gelukkig zijn er tal van oplossingen waar zowel de werkgever als de international van kunnen profiteren. Op deze manier wordt internationaal talent benut in plaats van dat het verloren gaat. In dit hoofdstuk bespreken we enkele van deze oplossingen die uit onze impact survey naar voren zijn gekomen.

Werken verhoogt de intentie om op de lange termijn in Nederland te blijven.

Wees bewust van vooroordelen

Om werkdiscriminatie tegen te gaan investeren steeds meer bedrijven in trainingen omtrent de bewustwording van vooroordelen. Op deze manier kunnen werkgevers deze herkennen en vermijden tijdens hun selectieproces. Door een objectieve en open houding te hebben tijdens het selectieproces ben jij verzekerd dat jij de beste kandidaat voor de functie vindt, ongeacht hun achtergrond of nationaliteit.

Op deze manier maak je het selectieproces niet alleen eerlijker, maar kan dit ook leiden tot verhoging van de productiviteit en innovaties binnen jouw team.

Inzicht: 10.8% van de ondervraagde studenten geeft aan dat ze te maken hebben gehad met discriminatie op de werkvloer.

Taaleis alleen wanneer het echt nodig is

De beste manier om zo veel mogelijk mensen te bereiken met je vacature is om een bredere doelgroep aan te spreken. 

Een manier om er voor te zorgen dat jouw vacature zo veel mogelijk potentieel talent aanspreekt is om flexibel om te gaan met de taaleisen. Denk hierbij aan Engelstalige vacatureteksten en jezelf goed af te vragen of Nederlands echt nodig is voor het uitvoeren van de taken.

Zo verlaag jij de drempel en verhoog je de kans om de beste nieuwe collega’s te vinden voor jouw organisatie.

Wat zijn de voordelen van werken naast je studie?

Inzicht: 15.4% van de ondervraagde studenten noemt het verbeteren van taalvaardigheden als een voordeel van werken naast hun studie

Hoe beoordeel je de flexibiliteit van jouw werkgever?

Avond- en weekenddiensten

Voor veel studenten (zowel Nederlands als internationaal) is de studie een belangrijk onderdeel van hun leven. Omdat colleges vaak tijdens standaard kantoortijden plaatsvinden is het voor (internationale) studenten extra lastig om de standaard 9 tot 5 diensten te draaien.

Hierdoor staan zij juist meer open voor de avond- en weekenddiensten die werkgevers vaak lastiger gevuld krijgen. Door de international de flexibiliteit te bieden om te kunnen werken buiten hun colleges om, zorg jij er als organisatie voor dat jouw team steeds hoger wordt opgeleid en trouw blijft aan jouw bedrijf.

Inzicht: 87% van de ondervraagde internationale studenten geeft aan dat flexibiliteit bij hun werkgever goed of uitstekend is.

Bereik de international waar deze te vinden is

Dit punt spreekt misschien wel voor zich. Om personeel te vinden is het natuurlijk belangrijk dat je doelgroep dit bericht ook echt te zien krijgt. Een van de beste manieren om internationals te bereiken is via internationale platformen.

Met uitzendplatformen zoals ISW, die gespecialiseerd zijn in internationale studenten, kun jij het moeilijke werk uit handen geven. Deze organisaties kunnen hun expertises inzetten om jou te matchen aan de perfecte kandidaten en ontzien je vaak ook nog in de administratieve lasten zoals de tewerkstellingsvergunning.

Op deze manier kan jij als werkgever zonder zorgen genieten van de voordelen van internationale studenten, zoals hun hoge werkethos en loyaliteit.

ISW scoort 5 sterren in meer dan 59 google reviews.

Conclusie

Internationale studenten zijn een waardevolle toevoeging voor het Nederlandse bedrijfsleven. Door te kunnen werken naast hun studie, kunnen zij beter integreren in hun nieuwe land en cultuur. En helpt dit ook nog eens tegen eenzaamheid en stress.

Doordat deze studenten zich beter thuis gaan voelen, blijven ze ook langer en kunnen bedrijven voor langere tijd genieten van hun vaardigheden, werkethos en loyaliteit. 

Door middel van de juiste ondersteuning kan ook jij bijdragen aan de integratie van internationaal talent en tegelijkertijd jouw organisatie versterken en laten groeien met divers en gemotiveerd talent.

Neem contact op met international students work voor een persoonlijke demo over hoe jouw bedrijf kan profiteren van de internationale studenten en al hun vaardigheden.

Samen dragen we bij aan een productieve, inclusieve en succesvolle werkplek voor iedereen. 

Is jouw organisatie klaar voor internationale talenten?

Laat je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

international students work logo
International Students Work

Welkom bij International Students Work, het go-to platform voor internationale studenten in Nederland!

Vind nieuwe teamleden en laat zowel de werving en selectie als het papierwerk aan ons over.